SZKOLENIA
DLA BARISTÓW

Podnieś jakość swoich usług ze szkoleniami Coffee Art Masters

Co wyróżnia nasze szkolenia?

  • Elastyczny system szkoleń
  • Autorski profesjonalny program
  • 80% czasu trwania każdego szkolenia to zajęcia praktyczne
  • Możliwość uzyskania tytułu Master Barista Coffee Art Masters
Zostań Master Baristą
<strong>Barista Skills Advanced</strong>

Barista Skills Advanced

Podczas Barista Skills Advanced zdobędziesz umiejętności niezbędne dla każdego, kto w swoim lokalu chce serwować kawę zgodnie ze sztuką baristyczną. Bazą każdej kawy jest espresso, dlatego nasi trenerzy-bariści uczą, jak przygotować je w sposób perfekcyjny z wykorzystaniem reguły 5M.

Dowiesz się również, jak prawidłowo spienić mleko i przygotować najpopularniejsze kawy mleczne. Współcześnie klienci lokali gastronomicznych oczekują od baristów również wiedzy na temat serwowanego napoju.

W trakcie szkolenia poznasz fascynujący świat kawy, dowiesz się, skąd pochodzi, w jaki sposób jest uprawiana i jaki wpływ odmiana ziaren może mieć na smak i aromat espresso w filiżance. Ważnym elementem zawodu baristy jest również utrzymanie higieny stanowiska pracy i dbałość o powierzony sprzęt, dlatego przedstawiamy technikę czyszczenia ekspresu oraz młynka po skończonej pracy.

Zajęcia kończą się egzaminem złożonym z części teoretycznej oraz praktycznej. Po jego zdaniu uczestnicy otrzymują dyplomy potwierdzające nabyte umiejętności.

<strong>Barista Skills Professional</strong>

Barista Skills Professional

Barista Skills Professional to szkolenie dla tych, którzy już opanowali sztukę prawidłowego parzenia espresso oraz potrafią spienić mleko pod kawy mleczne. Zajęcia rozpoczynają się wstępem teoretycznym, który stanowi rozszerzenie modułu realizowanego podczas Barista Skills Advanced.

Poznasz na nich historię kawy, dowiesz się, jakie znaczenie dla smaku i jakości finalnego naparu ma metoda zbioru, region uprawy kawowca oraz sposób palenia. Dzięki temu będziesz w stanie dobrać ziarna do preferencji smakowych i rodzaju przygotowywanego napoju.

<strong>Latte Art Skills Silver</strong>

Latte Art Skills Silver

Podczas tego szkolenia dowiesz się, jak zacząć przygodę z latte art. Rozpoczniemy od tego, co stanowi podstawę tej sztuki, czyli od mleka. Certyfikowany barista opowie, jakie mleko sprawdzi się najlepiej w przypadku malowania wzorów i przedstawi wpływ temperatury na proces spieniania. Poznasz sposób polerowania mleka i różnice pomiędzy spienianiem dla klasycznych kaw mlecznych i latte art.

Przedstawimy także narzędzia wykorzystywane do latte art, a następnie przejdziemy do nauki podstawowych wzorów. Dowiesz się też, jak stworzyć wzory na kawie za pomocą czekolady.

Szkolenie kończy się egzaminem, w czasie którego uczestnicy malują trzy wymienione wzory oraz dowolny wzór za pomocą czekolady.

<strong>Latte Art Skills Gold</strong>

Latte Art Skills Gold

Szkolenie Latte Art Skills Gold dedykowane jest baristom, którzy potrafią już spienić mleko na potrzeby latte art oraz umieją stworzyć podstawowe wzory (serce, rozetę oraz tulipan), a także wzory z wykorzystaniem czekolady.

W trakcie zajęć poznasz technikę malowania barwnikami, będziesz miał okazję udoskonalić umiejętności malowania podstawowych wzorów oraz nauczyć się wzorów bardziej zaawansowanych i złożonych. Dowiesz się, jak osiągnąć pożądany kontrast i symetrię wzoru, które wpływają na jego estetykę.

Na zakończenie przeprowadzony będzie egzamin sprawdzający nabyte umiejętności. Jego zdanie potwierdzamy dyplomem.

<strong>Coffee Sensory Skills</strong>

Coffee Sensory Skills

Trzydniowe szkolenie przygotowujące do profesjonalnej oceny sensorycznej kawy metodą cuppingu. W jego trakcie poznasz rolę zmysłów w degustacji i weźmiesz udział w nauce aromatów w kawie za pomocą le nez du café. Poznasz zasady interpretacji smaków i aromatów zawartych w kawie oraz indywidualną wrażliwość sensoryczną.

Dowiesz się, jakie są najczęstsze błędy popełniane podczas analizy sensorycznej oraz nauczysz się, jak ich unikać. Nasz certyfikowany trener przedstawi także zasady organizacji profesjonalnego cuppingu.

<strong>Alternative Coffee Brewing Skills</strong>

Alternative Coffee Brewing Skills

Dwudniowe szkolenie na temat alternatywnych metod parzenia kawy. Rozpoczynamy częścią teoretyczną, podczas której poruszymy temat historii kawy oraz wpływu sposobu uprawy i obróbki ziaren na smak napoju.

Zdobędziesz również pogłębioną wiedzę o odmianach botanicznych kawy. Wiedza ta umożliwi Ci świadomą ocenę oczekiwanego profilu ziaren wybieranych w celu zaparzenia metodami alternatywnymi.

Certyfikowany barista przedstawi 7 kluczowych czynników decydujących o poprawności parzenia oraz uzyskanym smaku i aromacie kawy.

Nauczysz się, jak przygotować kawę za pomocą najpopularniejszych metod alternatywnych. W programie: drip, chemex, aeropress oraz syphon.

Trener przedstawi sposób pomiaru poprawności parametrów naparu - zagadnienie TDS i obliczanie ekstrakcji na jego podstawie. Przybliżymy również tematykę jakości wody i jej wpływu na smak kawy.

ZOSTAŃ MASTER BARISTĄ

Zbierz 100 punktów, by przystąpić do egzaminu Master Barista

ZOSTAŃ MASTER BARISTĄ

Master Barista to profesjonalista, który posiada kompleksową wiedzę i umiejętności z zakresu obsługi lokalu gastronomicznego. Doskonale zna technikę przygotowania perfekcyjnego espresso i kaw mlecznych na jego bazie. Nieobce mu alternatywne metody parzenia, a goście zamawiający u niego filiżankę cappuccino mogą liczyć na niespodziankę w postaci wyjątkowego latte art. Umiejętności Master Baristy poparte są solidną podstawą teoretyczną, dzięki której potrafi opowiedzieć klientom o serwowanej kawie. To specjalista od smaków i aromatów. Wie, jak zorganizować cupping w kawiarni, potrafi również przygotować menu kawowe. Zna techniki tworzenia ofert sezonowych na bazie kawy, herbaty, czekolady na gorąco z dodatkiem produktów dostępnych w ofercie, jak np. syropy czy puree.

Ale Master Barista to ktoś więcej, niż wykwalifikowany pracownik serwujący najlepszą kawę. To wszechstronny specjalista, przed którym sztuka baristyczna nie ma żadnych tajemnic. Zna budowę ekspresu oraz młynka i jest w stanie samodzielnie zainstalować te urządzenia w lokalu. W razie wystąpienia usterek wynikających z codziennej eksploatacji potrafi je naprawić, zapewniając ciągłość funkcjonowania obsługi.

Został przeszkolony pod względem obsługi trudnego klienta, wie także, jak zareagować w sytuacji kryzysowej, aby zapewnić najwyższy poziom doświadczenia zakupowego gościom lokalu. Potrafi zorganizować ergonomiczne stanowisko pracy, co zapewnia utrzymanie wysokiej efektywności.

Jeżeli ukończyłeś pozostałe szkolenia Coffee Art Masters, to zapraszamy do wzięcia udziału w szkoleniu Master Barista.

Opanowanie pełnego programu Coffee Art Masters przygotuje Cię do zawodu baristy - od podstaw aż po tajniki kawowego świata.

Gastronomie, zyskaj pracownika, który kompleksowo obsłuży Twój lokal i zadba o najwyższą jakość obsługi!

Program szkolenia:

Espresso - brew ratio
Wpływ jakości i palenia kawy na jakość espresso
Obliczanie TDS, obliczanie ekstrakcji
Ekspres - regulacja ciśnienia, zmiana temperatury, opróżnianie wody z bojlera
Poruszanie się po control chart
Parzenie kawy - wpływ filtrów
Le nez du café
Tworzenie roztworów według normy ISO
Przygotowanie cuppingu
Tworzenie menu kawowego, przygotowanie napojów do oferty sezonowej
Ocena kawy na formularzu SCA
Przygotowanie testu triangulacji
Badanie wody i sprawdzenie jej zgodności ze standardem
Część praktyczna Brewing
Część praktyczna Cupping
Część praktyczna Latte Art

Od czego zacząć?

Poznaj kolejne kroki, aby zostać MASTER BARISTĄ

Barista Skills Advanced
10 pkt
Barista Skills Professional
10 pkt
Latte Art Skills Silver
15 pkt
Latte Art Skills Gold
15 pkt
Alternative Coffee
Brewing
30 pkt
Coffee Sensory Skills
20 pkt
Po odbyciu wszystkich szkoleń istnieje możliwość przystąpienia do szkolenia Master Barista, zakończonego egzaminem.
100 pkt
Master Barista* 3-dniowe szkolenie + egzamin

*ścieżka sugerowana, szkolenia można odbyć w dowolnej kolejności.